4 septembrie 2015

De ce nici tabletele nu vor scoate PC-urile de pe piata

Cu zambete pe buze furibund explicam de ceva vreme viitorul si pozitia pe piata a tabletelor, cand cineva ataca direct existenta PC-ului. Macar pentru ca muzica asta a mai cantat de prea multe ori si s-a mai auzit cand a explodat piata notebook-urilor, cand consolele au luat avant, cand au aparut smartphone-urile/PALM-urile si cand s-a "inventat" cloud-ul. Si o vom mai auzi. De fiecare data o astfel de miscare a pornit ca un trick de marketing ("Do not buy a PC, buy a bla-bla! It's better! And cheaper! And more user-friendly!") si apoi s-a implantat drept in constiinta consumatorului de IT; care de fapt ar trebui uneori sa admita ca nu prea stie IT si sa nu aplaude ca focile lui Cousteau la absolut orice, doar pentru ca poseda sau isi doreste un produs. Si care nici pe departe nu cunoaste economia acestei industrii, pentru ca nu il intereseaza; dar sigur il priveste. Iar toti profesionistii au trebuit sa traga la aceste carute, ca vor ca nu vor.

Nu scriem rautati despre tablete aici. Sau despre romani care se pricep la toate. Ci tragem niste concluzii acum pentru ca este clar ca a venit momentul lor. Barometrul fiind evident vanzarile care scad pe trimestru ce trece, anul acesta industria tabletelor scazand cu inca 6%. Ceea ce inseamna ca marea masa a cumparatorilor se lovesc de cateva ziduri cand doresc sa cumpere tehnica de calcul.

De fapt aceste cuvinte ascund deja capcana. "Tehnica de calcul" nu mai calculeaza aparent nimic si nimeni nu o mai cumpara ca atare. Si deja ne plictiseste doar cand auzim de ea. Bun, clar vrem atunci doar sa ne distram si/sau sa lucram - si aruncam atunci alte sintagme care rimeaza cu "entertainment system/gadget" sau "production tool". Dar aceasta inseamna specializare nepermisa (mai degraba afirmarea nepermisa a ei) pentru o unealta care se vrea a acoperi un spectru mai larg de activitati. Si se vrea raspunsul la orice problema a ta. Pentru ca da, un dispozitiv de calcul, inseamna in primul rand ca poate calcula orice; dar cum ai mai putea vinde altceva, care sa bata aceasta versatilitate infioratoare? Pai lovesti in vechea paradigma.

Moartea proclamata a PC-ului este asadar consecinta miscarilor prin care producatorii de echipamente s-au chinuit sa isi taie propria creanga de pe care ne ciripesc despre noile tehnologii. Iar moartea tabletei va fi tot asta.

Argumentul cel mai puternic in ce priveste tabletele este mobilitatea. Si aici suntem siguri ca ati vazut cu totii reclamele inspirationiste ale ISP-ilor cu tineri descoperind virilitatea barbii la iarba verde, cu tablete in mana alaturi de copile imbracate in roz, sau poze pe 9gag cu gameri care isi poarta sistemul custom in spate ca pe un rucsac. Corect, PC-ul poti sa il iei cu tine doar asa sau daca il iei intr-o roaba. Chestiunea la care incercam sa ajungem este insa alta: fascinatia omului pentru cuvinte.

De la o necesitate clara si pana la a incerca inlocuirea ei cu altceva este o cale foarte lunga. Daca iti doresti mobilitate, de ce ti se spune ca poti si lucra opt ore pe zi stand la birou, pe o tableta? Sau ca poti petrece tot week-end-ul in fata ei, fiind mobil; dar stand cumva? Serios acum, de ce cineva nu incearca asta? Sa navigheze la serviciu si acasa, sa isi citeasca email-urile, sa ruleze un soft de productie, sa se uite la filme, sa asculte o muzica, sa instalezi puzderii de aplicatii pentru orice pe lumea aceasta, dar mai ales sa selecteze optiuni intr-o interfata sofisticata sau sa reusesti un head-shot in cel mai tare FPS al momentului portat pe mobile... Mai clar: vrei sa te informezi, sa comunici, sa acumulezi resurse/bani si sa te distrezi sau sa te relaxezi.

Ah, stai! Toate acestea chiar le poti face de pe o tableta! Chiar daca unele mai greu. Dar si de pe un PC. Deja ne-am incurcat in taste, pentru ca nevoile satisfacute de tehnica de calcul sunt aparent aceleasi. Stiti de ce? Pentru ca si sunt :) Diferenta o face doar faptul ca trebuie sa te mai si misti dintr-un loc in altul. Dar pe de alta parte si sa mai stai locului. Exista firme de hipsteri, care angajeaza hipsteri, inchipuindu-si ca acestia chiar pot lucra de pe tablete pe canapele si la cafele. Uneori poate fi adevarat, depinde de specificul muncii, dar de cele mai multe ori nu este. Pentru ca mobilitatea (de aceea exista acest cuvant, pentru a defini ceva in miscare, si in cazul fiintelor vii de obicei o cautare sau un scop la care trebuie sa ajungi, fizic de obicei) se bate cap in cap cu concentrarea statica (pe resurse de obicei puternice, versatile si clare) specifica muncii intelectuale, asupra unei sarcini indeplinite intr-un "aici" si "pana atunci". Si nici macar sa te distrezi nu prea poti pe fuga, serios.

Si de la aceasta polarizare fortata, de parca ai de ales dramatic intre a sta si a te misca, de parca pe parcursul vietii nu trebuie sa le faci constant pe ambele, s-a trasat segmentarea pietei IT. Si neaparat in detrimentul unei parti. Ceea ce este simplu spus... cumva prostesc, nu?

Incercam o profetie aici: tabletele chiar vor disparea, PC-ul nu. Pentru ca vor fi inlocuite de phablet-uri sau ceva mai inspre netbook-uri, cel putin momentan, deci vor fi absorbite fie in industria mobila fie in cea a PC-ului, de unde au si pornit struto-camilar. Pana vom avea ochelari ca lumea cu comenzi vocale si motrice sau de alta natura, implanturi, holograme sau cine stie ce alte dispozitive, pe care le vei purta cu tine tot timpul. Iar toate acestea vor face cam aceleasi lucruri deja mentionate cu specializari doar pe felul in care le folosesti. Si in cel mai rau caz vor fi complementare si interconectate cu PC-urile si server-ele (si restul device-urilor).

Tabletei nu i-am dat niciodata o viata foarte lunga, suntem chiar surprinsi ca a rezistat atat. A fost doar ceva intermediar pe drumul mobilitatii, un respiro pana au reusit sa inghesuiasca piese foarte puternice intr-un mobil, punctele forte fiind o baterie puternica, consumul redus la puterea de calcul si un ecran generos. Dar cel mai important la un pret accesibil. Ah si un gadget pentru cei care nu se descurca cu un laptop, dar nu vor sa piarda la capitolul snobism/retrogradism; legatura este clara, cu cat utilizatorul este mai versat de fapt in ale tehnicii de calcul cu atat mai putin foloseste o tableta. Nu am vazut niciodata vreo exceptie.

Pentru PC insa, pentru clasicul calculator de birou, ca post si epicentru al firmei sau al casei prevedem insa multi ani buni de existenta: indiferent in ce forma va exista tot vei avea un display de calitate, mare si deloc sleios de atat atins cu degetele, o "unitate centrala" oricat de mica sau diferita de cum o stim acum, de mare putere, cu multe compatibilitati si extensii, modulara preferabil, precum si niste periferice de input care sa iti acorde viteza si precizie in interactiunea cu masina.

Si acum deja ne gandim la urmatorul nostru articol... probabil va fi unul despre "televizoarele inteligente". O minune care de asemenea pare sa tina mai mult decat merita. O ineptie pe care de abia asteptam sa o vedem in actiune, milioane de device-uri, pe IPV6 si expuse web-ului, "ce e aia firewall", cu software neactualizat de ani de zile, conectate la internet una intr-una, cu camere, microfoane, senzori si legate la toata casa... Uh, un delir pentru hackeri, serviciile de informatii si shodan-i curiosi :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu