4 decembrie 2015

De ce Virtualmin Pro ca panou de gazduire?


Daca te intrebi ca tanar doritor de un start-up intr-ale hosting-ului "de unde incep, cum invat asa ceva, de unde gramezile acelea de bani necesari?" probabil ar trebui sa citesti acest articol; pentru ca a treia alegere pe care trebuie sa o faci dupa hardware si distributia Linux (nu, nu poti si nu trebuie sa faci hosting cu nimic de la Microsoft lol) este cea a panoului de control. Evident ca implica mai mult de atat, dar de aici trebuie sa pornesti. Asta desi acest articolas este scris pentru cei care doresc sa isi tina website-ul la noi; pentru ca exceptandu-i pe cei de pe planeta adminilor, nu credeam ca asa de multi clienti vor fi surprinsi ca folosim Virtualmin si nu cPanel, Plesk samd.

21 noiembrie 2015

Vesti bune despre criptarile proaste!

Din pacate pentru redactorii si bloggerii care au confundat numele unui ransomware (Linux.Encorder.1) cu ce face, cum si de ce exact (va rugam nu mai scrieti minuni), sistemele de operare Linux nu sunt vinovate de existenta lui. Este vorba doar despre o vulnerabilitate in shop-ul online Magento, rezolvata de mai bine de un an de catre dezvoltatori, care exploatata duce la criptarea fisierelor website-ului. Asta spune multe despre profesionalismul si interesul posesorilor de shop-uri intr-ale securitatii... Cat si despre "strategiile" de back-up, ale lor, si ale firmei de gazduire. Bravo.

2 noiembrie 2015

Linux Kernel 4.3 in versiunea finala!

Linux Kernel 4.3 a fost lansat; stelutele acestei versiuni sunt:

-suport pentru audio si partea grafica din procesoarele Skylake si in general rezolvarea problemelor cu aceasta platforma (hooray!);
-suport open source initial pentru "Fury" si "Fiji";
-Nouveau DRM a fost aproape complet refacut;
-Expunerea de acum a OpenGL 3.3 catre masinile virtuale  Linux ce ruleaza pe vmWare Workstation 12 (poate si altele?);
-adio ETX3!
-bun venit XFS si BTRFS care au parte de multe imbunatatiri;
-s-au rezolvat cateva probleme si cu EXT4 si F2FS;
-un nou Linux scheduler: "Potentially Affects Every SMP Workload In Existence";
-imunatatire timpilor de boot si a suportului pentru ARM v8.1;
-evident o puzderie de driveri noi si oferirea de suport pentru zeci de dispozitive recente.

Multumiri The Linux Foundation​ si tuturor developer-ilor!

4 septembrie 2015

De ce nici tabletele nu vor scoate PC-urile de pe piata

Cu zambete pe buze furibund explicam de ceva vreme viitorul si pozitia pe piata a tabletelor, cand cineva ataca direct existenta PC-ului. Macar pentru ca muzica asta a mai cantat de prea multe ori si s-a mai auzit cand a explodat piata notebook-urilor, cand consolele au luat avant, cand au aparut smartphone-urile/PALM-urile si cand s-a "inventat" cloud-ul. Si o vom mai auzi. De fiecare data o astfel de miscare a pornit ca un trick de marketing ("Do not buy a PC, buy a bla-bla! It's better! And cheaper! And more user-friendly!") si apoi s-a implantat drept in constiinta consumatorului de IT; care de fapt ar trebui uneori sa admita ca nu prea stie IT si sa nu aplaude ca focile lui Cousteau la absolut orice, doar pentru ca poseda sau isi doreste un produs. Si care nici pe departe nu cunoaste economia acestei industrii, pentru ca nu il intereseaza; dar sigur il priveste. Iar toti profesionistii au trebuit sa traga la aceste carute, ca vor ca nu vor.

Nu scriem rautati despre tablete aici. Sau despre romani care se pricep la toate. Ci tragem niste concluzii acum pentru ca este clar ca a venit momentul lor. Barometrul fiind evident vanzarile care scad pe trimestru ce trece, anul acesta industria tabletelor scazand cu inca 6%. Ceea ce inseamna ca marea masa a cumparatorilor se lovesc de cateva ziduri cand doresc sa cumpere tehnica de calcul.

14 iulie 2015

Download traducere in limba romana - Joomla! 3.4.3 romanian language pack


Pachetul cu traducerea in limba romana pentru ultima versiune Joomla! (3.4.3 la data scrierii) a fost actualizat si urcat in cele doua locatii clasice, www.joomlacode.org si www.quanta-group.ro. Peste 150 de modificari complete, constante/string-uri noi sau simple corecturi au fost operate in versiunea 3.4.3v1; si pentru ca oricum ar trebui sa aduceti CMS-ul la ultima versiune (intotdeauna) va recomandam sa actualizati si fisierele de limba.

1 aprilie 2015

"The Father of Time is dying"

Titlu trist transmis online de server-e proprietate a companiilor media multi-miliardare care folosesc protocolul NTP (Network Time Protocol prin care se sincronizeaza ora si data intre dispozitive). Este vorba despre deja o clasica problema in lumea Open Source: un protocol major, esential si folosit de toata lumea de la guverne, institute de cercetare, Google/Facebook/Microsoft/Apple/etc, toti, este de fapt intretinut de un singur om, Harlan Stenn in varsta acum de 59 de ani. Din fericire el nu este la capatul vietii in ciuda titlului tabloid, ci a ajuns la capatul rabdarii financiare, astfel incat este posibil sa abandoneze proiectul pentru a-si gasi un loc de munca.

23 martie 2015

Download traducere in limba romana - Joomla 3.4.1 romanian language pack

Avem pentru voi numai buna de descarcat traducerea in limba romana pentru Joomla 3.4.1, asa-numitul "romanian language pack" versiunea intai. A durat atat datorita modificarilor multe introduse in 3.4.0 si curateniei de primavara pe care a trebuit sa o facem legat de acest proiect de localizare, din toate punctele de vedere. Si ca de obicei sustinem ca este cea mai buna, doar pana la urmatoarea varianta...

23 februarie 2015

Am renuntat la accesul FTP sau FTPS si oferim de acum doar SFTP

FTP (File Transfer Protocol) in cele doua arome ale lui (pasiv si... activ, care nu se prea foloseste) a fost pus la punct in anii '70 si de atunci incoace s-a dovedit a fi de cel mai mare ajutor adminilor si clientilor oferind in primul rand posibilitatea de a transfera fisiere intre un server si statia locala. A ajuns astfel sa fie esential pentru accesul la website-ul propriu pe server-e. Dar datorita faptului ca autentificarea si transmisia datelor se facea in plain text si deci comunicatiile puteau fi interceptate, recent se opteaza mai degraba pentru FTPS (FTP criptat TLS/SSL, explicit sau implicit, ultimul abandonat de-a dreptul). Acestea fiind zise si respectele aduse, cu nostalgie ii uram adio, renuntand din anul 2015 complet la suportul pentru acesta; vom folosi de acum atat noi cat si voi doar SFTP (Secure sau SSH FTP). Care este cu totul alt animal, fiind doar asemanator ca nume.

13 februarie 2015

Aveti server-ele voastre sau inchiriati servicii de la altcineva? Care este diferenta si cu ce ma ajuta ca si client?

Exista o confuzie semanata aproape intentionat in randul clientilor de catre firmele de web hosting legata de dotari. Majoritatea zdrobitoare nici nu au vazut sau administrat complet vreodata un server: au un birou cu o domnisoara care raspunde la telefoane si cu un domn recomandat ca "omul tehnic". Acest gen de afacere, fara a fi neaparat o problema, este cladit de fapt pe o alta companie, cu cat mai mare cu atat mai bine, si cade in zona de reselling a serviciilor acesteia. Nu se pot numi cu adevarat provider-i de gazduiri web intrucat practica o economie ancestrala, intermedierea, revanzand ceva de-a gata cu valoare adaugata. Aceasta inseamna pentru orice client al lor: timpi uriasi de raspuns, preturi proaste in raport cu serviciile, lipsa de control, ineficienta, de obicei si incompetenta pentru orice depaseste minima cunoastere a panoului de administrare oferit de catre uriasul din spate.

28 ianuarie 2015

HP The Machine: Linux++ sau noul miraj al dezvoltatorilor

Cum ar fi daca am avea telefoane cu terabytes de memorie? Bus-uri de date de sute de mii de ori mai rapide? Sau daca am putea comasa un intreg datacenter intr-un singur rack la o fractiune din consumul energetic? Pai ar fi super OK si asta incearca sa ne demonstreze HP cu proiectul The Machine: realizarea unei noi generatii de computere care sa depaseasca limitele actuale ale tehnicii de calcul. Totul dublat de un nou sistem de operare numit Linux++ construit cu ajutorul comunitatii Open Source, universitatilor, fundatiilor IT&C si marilor companii.