19 decembrie 2014

Un SRI informatizat cat o Romanie de mare

SRI poate de acum fara mandat sa aiba acces la informatiile tale. Nu avem nimic contra SRI si nici impotriva altor institutii mai obscure. Ele trebuie sa existe, sunt evident necesare si ne bucuram cand/daca isi fac treaba. Dar de aici si pana la anularea drepturilor tuturor, pentru ca preventiv (deci abuziv) trebuie sa aiba acces la datele noastre pe motiv ca nu sunt in stare sa ii prinda pe cei care de fapt incalca legea, este un drum pana la Jupiter si inapoi.

Omul de IT si pasionatul de informatii online/retele sociale, poate citind mai multa literatura de specialitate si chestii bine diseminate, dau mai usor peste astfel de aberatii in sistem. Dar nimeni nu ii asculta, in general poporului nevenindu-i sa creada ca se poate intampla asa ceva. Deci cele doua tipuri ciudate de postatori pe net devin rapid catalogati ca prapastiosi si panicosi care se dau in senzational. Nu mai faceti asta. Pentru ca de neinformati si neimplicati ce suntem ne pierdem drepturile. Si daca permiti cuiva sa ti le ia, deci daca nu ti le aperi, sigur o va face.

Si uite asa se facu' o nefacuta si romanul din nou ajunse in 1984. Suntem curiosi insa cum se va realiza aceasta violare a drepturilor noastre:
  • vin si bat la usa politicos cerandu-ti echipamentele (cripteaza-ti puternic drive-ul/storage-ul si "uita" parola, masina nu poate fi sparta usor, omul da)?
  • vor intercepta trimiterea si primirea datelor prin providerii de internet (foloseste conexiuni securizate, proxy-uri si retele gen TOR)?
  • se folosesc de backdoor-uri in software (hmm... exista OS-uri numite Linux sau BSD si aplicatii cu sursa deschisa la care poti analiza codul tu sau altii)?
  • introduc o aplicatie troieneasca "indispensabila" in lucrul cu statul, gen online citizenship, taxe si impozite etc (nu o instala, sau doar in masini virtuale izolate de gazda);
  • vor obliga providerii de servicii cloud si retele sociale sa le furnizeze (garantat, deci ai grija pentru care optezi, sau cel mai bine fa-ti propriul cloud)?
  • toate de mai sus credem noi si vor avea bugete uriase pentru practicarea lor, pe care, culmea tot voi o sa le platiti (este cel mai probabil ca va trebui sa acoperi to acest spectru)?
  • multumim tuturor celor de la conducerea tarii pentru paranoia insuflata; nu aveam destule probleme in aceasta tara.


Ah, o chestie interesanta - stiti ca printr-un mic artificiu de  cuvinte si o fortare a distinctiilor, smartphone-ul vostru... devine calculator?

Nu am crezut ca o sa prindem in timpul vietii noastre asa ceva. Pentru ca am mai prins-o o data: cu 2 ore de "Telejurnal" extraordinar de informativ pe zi, "Teatru Radiofonic" de-a seful de sectie artagos si muncitorul pus pe sotii dar care o pun inevitabil de o alianta impotriva capitalismului, "Scanteia" de citit copiilor ca sa adoarma mai usor seara si asa mai departe. Speram doar ca acestea sa fi ramas departe, foarte departe...

Rusine Romania! 

Editare 21 ianuarie 2014: Legea a fost declarata ca neconstitutionala de catre Inalta Curte. Ne gandeam ca nici nu mai are rost sa postam chestii pe retelele sociale - oricum le afla toata lumea :)

Nota: acest text poate fi folosit sau preluat de catre oricine, cu sau fara mentionarea sursei. Am prefera doar sa nu ii schimbati sensul si directia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu