28 ianuarie 2015

HP The Machine: Linux++ sau noul miraj al dezvoltatorilor

Cum ar fi daca am avea telefoane cu terabytes de memorie? Bus-uri de date de sute de mii de ori mai rapide? Sau daca am putea comasa un intreg datacenter intr-un singur rack la o fractiune din consumul energetic? Pai ar fi super OK si asta incearca sa ne demonstreze HP cu proiectul The Machine: realizarea unei noi generatii de computere care sa depaseasca limitele actuale ale tehnicii de calcul. Totul dublat de un nou sistem de operare numit Linux++ construit cu ajutorul comunitatii Open Source, universitatilor, fundatiilor IT&C si marilor companii.

Studiile si profetiile SF in aceasta zona sunt vechi si se vorbea inca din anii '70 de asa ceva: memristoare care sa fuzioneze spatiul de stocare si RAM-ul, circuite interne din fibra optica, procesoare felurite care sa bata tranzistorul, calculatoare cuantice etc.

Intr-un pariu cam periculos cu intreaga industre HP investeste toate resursele diviziei de cercetare si dezvoltare, si promite un prototip pe astfel de concepte pana in 2016, iar primele implementari pentru clienti selecti pana in 2020. 

The Machine inseamna:
-procesoare cu un numar mare nuclee specializate care functioneaza prin detectarea prezentei sau absentei electronilor;
-circuite interne optice care folosesc asadar fotonii;
-HDD unificat cu RAM-ul si deci lipsa oricaror transferuri intre cele doua care vor face stocarea datelor la nivel atomic prin ioni;

Aceasta noutate insa nu este "noua" vedeti aici prezentarea din 2014 https://www.youtube.com/watch?v=jcmsby8jDKE  Insa ne venea greu sa credem ca HP chiar vor merge inainte si i-am suspectat de o mica fenta de marketing. Mai ales ca Dell zambeau ironic, iar IBM ignora total povestea. In ultima instanta nenea de acolo ne arata niste plasticuri... iar prezentarea a fost facuta alaturi de invinsii-dar-inca-partenerii-nostri-strategici Intel si Microsoft.

Recent lucrurile au devenit clare - mai ales in momentul in care asistam la un exod inspre proiect si o implicare greu de imaginat a dezvoltatorilor Linux, acesta fiind sistemul de operare ales. HP a dat asadar dovada de o maturitate incredibila cand a sustinut ca viitorul IT-ului nu poate fi pus in mana unei singure companii sau institutii. Vorbesc insa si de un sistem de operare numit Carbon, la modul secretoman si confuz.

Dar. Cand Keith Packard, liderul X.Org, dezvoltator Debian si un genial care a lucrat la MIT, SUSE, Compaq etc, pleaca de la Intel pentru HP, asta inseamna ca chiar se intampla ceva.

Asistam deci la o noua rescriere a viitorului in IT, si nu ne vine sa credem in ce perioada revolutionara a istoriei umanitatii traim. Ramane sa urmarim evolutia acestei povesti, mult prea frumoase, chiar daca se va concretiza sau nu. Tonul insa a fost dat si asta conteaza.

http://www.quanta-group.ro/bloq/65-hp-the-machine-linux-sau-noul-miraj-al-dezvoltatorilor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu